Történetünk

A kastélyegyüttest 1750-ben a Trencsény vármegyéből származó Gyurcsányi család építette, majd a család kihalásával a 19. század végén a Prónay családhoz került. A Prónay családnak, illetve annak különböző ágainak más településeken is voltak rezidenciái, Nógrádban több műemlék kastély is az ő birtokukban volt. A család Túrócz vármegye legősibb birtokosai közé tartozott, első ismert képviselője még 1279-ben kapta adományként Tót-Prónát. A török kor utáni időszakban Nógrád megyében szereztek jelentős birtokokat és itt váltak fontos nemesi családdá, így például Prónay Pál 1725 és 1741 között Nógrád vármegye követe volt. Tőle származik a család bárói ága, amely több helyen is birtokos volt a megyében. A család tagjai közül sokan voltak Nógrád vármegye tisztségviselői. Ezen tisztségek viselői a megyei adminisztráció különböző feladatait látták el, így a Prónayak közül került ki többek között a következő két évszázadban a vármegye egy-egy tisztiügyésze és főjegyzője, táblabírája és szolgabírója, aljegyzője és országgyűlési képviselője. A család 20. századi tagjai közül kiemelkedik Prónay Mihály, aki 1906-ban lett Nógrád vármegyei főispán. Özvegye, Batthyány Felícia volt a Kiskastély utolsó lakója a II. világháborút megelőzőleg.

A II. világháborút követően eredeti birtokosaik elvesztették a kastélyegyüttest és ezzel megkezdődött az épületek pusztulása. Évtizedeken keresztül nem reprezentatív rezidenciaként használták, egykori berendezésük elpusztult vagy szétszóródott. A kastély egyes épületei különféle funkciókat kaptak: volt szükséglakás, műhely, iskola, orvosi rendelő, ipari üzem, iroda, raktár, bányász klub, és még számos más funkciót töltött be, amelyek az épületek általános leromlásához, illetve építészeti szempontból nem megfelelő átalakításokhoz vezettek.

A kastélyegyüttest 2009-ben megvásárló új tulajdonos célul tűzte ki, hogy a kastély eredeti értékeivel összhangban álló, modern hasznosítási formát kapjon úgy, hogy a teljes helyreállítás és felújítás után látogatható is legyen. Ezt a munkát részletes tudományos (levéltári, történeti, művészettörténeti) kutatás előzte meg és a helyreállítás során mindvégig örökségi, műemléki szakemberek bevonásával folyt a tervezés és a kivitelezés, valamint az új épületek kialakítása.

A kastély tulajdonosa az épített örökség megújításáért Podmaniczky-díjat kapott.

Nagykastély

A Nagykastély az épületegyüttes legjelentősebb, építészetileg legértékesebb épülete. Az U alaprajzú épület a Prónay család idejében a társasági élet színtere volt. Ma ugyanezen funkciót szolgál és reprezentatív eseményeknek ad otthont, valamint két exkluzív lakosztállyal várja vendégeit.

Borospince

A Nagykastély alatt húzódó, eredeti állapotába visszaállított pince legrégibb szakasza a 17. században épült és a nemesi családok petényi ültetvényeiről származó borok tárolására szolgált. Ma a jelenlegi tulajdonos család badacsonyi szőlőbirtokának díjnyertes Csendes Dűlői borai sorakoznak a polcokon. 

Kiskastély

A neobarokk stílusjegyeket magán viselő Kiskastély építészeti különlegessége az, hogy lakóegységeit a négyzet alakú, zárt belső díszudvar (átrium) köré szervezték. A Prónay család ebben az épületben lakott, így a szobák mellett konyha és fürdő is található volt a Kiskastélyban. Az eredeti funkcióhoz hasonlóan a korhű bútorokkal berendezett épületben a szálloda 3 lakosztálya mellett a szalon és az étkező is a vendégek kényelmét szolgálja. 

Majorság

A kastély régi, 18. századi épülete már a majorsági épületek része volt, a Prónay család idejében ebben kapott helyet a mosókonyha és egyéb kiszolgáló egységek. Ennek az épületnek a műemléknek számító részét megtartva, és azt egy modern szállodaszárnnyal kiegészítve a régi és az új teljes harmóniája fogadja a látogatót. 11 szállodai szoba és egy lakosztály található az épületben.

Rendezvényház

A kastélyparkhoz a hatalmas üvegfelületekkel közvetlenül csatlakozó modern rendezvényházban kapott helyet a recepció, az étterem, a közel 300 m2-es rendezvényterem és 14 szállodai szoba. A vendégek a rendezvényház melletti zárt parkolóból közvetlenül a recepcióra érkeznek.

Fürdőház

A Fürdőház a kikapcsolódás szigete, mely úgy került kialakításra, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére való pihenési lehetőségeket. A medencében úszással és aquajogging gyakorlatokkal ébreszthetjük fel testünket, a jacuzziban pedig átadhatjuk magunkat a teljes ellazulásnak. Sikerült a természet adta nyugalmat is becsempészni a Fürdőházba, hiszen a hatalmas üvegfalon keresztül csodás kilátás nyílik a Prónay-kastély parkjára.

Kastélypark

A gondosan kialakított közel 3 hektáros ősfás parkban minden adott, hogy érezzük a természet közelségét. A minden évszakban más arcát mutató kastélykertben mókusok szaladgálnak, a tóban teknősök, vadkacsák és aranyhalak úszkálnak és a madárvilág megannyi példányának lakhelyéül szolgál.