Ugrás a tartalomra

Kastélypark

Prónay-kastély, Park

Kastélypark

A parkban és a díszudvarban különböző rendezvények, fogadások lebonyolítása lehetséges.
Jellemző rendezvénytípusok:

  • esküvői szertartás,
  • fogadás,
  • családi party,
  • kerti party, 
  • koktél party,
  • csapatépítő program.

Az eredetileg főként gazdálkodási funkciókat betöltő kastélykert, gazdasági udvar részben természetes folyamat hatására, részben telepítés eredményeképpen mára egy fiatal erdőszerű, szépen ápolt faállományt tartalmazó parkká alakult át. Az utóbbi két évtizedben a kastély használói és az épületegyüttes jelenlegi tulajdonosai ebből próbáltak egy az épületekhez illeszkedő, kastélyparkot kialakítani. 

 

Mivel az így létrejött ligetes erdőszerű társulás harmonikusan illeszkedik a varázslatos nógrádi tájhoz, a kastély közvetlen környezete ma kellemes és az épületek jellegéhez igazodó, azok építészeti értékeit kiemelő parkként jelenik meg a látogatók számára.

A Nagykastély főbejárata előtt, körbejárható területen 15-20 éves lucfenyőkből álló laza csoport egyedei földig lógó ágaikkal a parképítés jellegzetes példái. Elválasztják a Nagykastélyt és a Kiskastélyt, ugyanakkor a közöttük kanyargó gyalogút a kapcsolatot is megteremti a két épület között. A Kiskastély mellett és az új Fürdőház mögött az egykori haszonkert, gyümölcsös maradványai jelennek meg. Ezek a gyümölcsfák utalnak az egykori gazdasági udvar hasznosítására, és egyben megjelenítik a nógrádi települések kertjeinek jellegzetes fáit is. A kastélykert legnagyobb részében szépen ápolt faállományt találunk, amelynek életkora nem több 40-60 évesnél. Ezek a nagyméretű fák minden tekintetben illeszkednek a nógrádi erdők jellegéhez, azokhoz hasonló, de ligetes megjelenésű környezetet teremtenek. A Nagykastély alatt húzódó, a kis tavat megkerülő és a park távolabbi részeibe elvezető gyalogutak kényelmes sétaútként szolgálnak a park látogatói számára. Az alsópetényi kastélypark jelenlegi kialakítása így elsősorban a nógrádi táj természetes növényeit jeleníti meg, és a továbbiakban is főként az őshonos növények telepítésével kívánják azt alakítani.

KÉRJE AJÁNLATUNKAT! Ajánlatkérés